Grov utnyttelse av guider?

Se faksimile fra Romsdals Budstikke "Mener de blir grovt utnyttet". Ei gruppe flerspråklige guider mener et lokalt firma utnytter sine medarbeidere. Nå har de varslet Arbeidstilsynet. Foto er privat, fra faksimile.

27.07.2016

>> Her kan du lese saken i Romsdals Budstikke. Norges Guideforbund vil bidra til å kvaltetssikre guidetjenester gjennom å tilby opplæring og guideutdanning. Dette er et åpent tilbud for alle som ønsker å jobbe som guider i Norge. Dette er et viktig bidrag for å sikre at de besøkende får et så godt tilbud som mulig.

Det finnes operatører innenfor reiselivet som står i fare for å ødelegge bransjens rykte. Seriøse formidlere og aktører klarer fint å få en sunn økonomi, og en skikkelig behandling av guidene lønnns og arbeidsmessig, derfor er det all grunn til å stille spørsmål ved aktører som bryter alminnelige spilleregler, og lovbestemmelser. Det er betryggende at Hurtigruta og andre reiseoperatører setter krav til guideformidlerne om skikkelige lønns og arbeidsforhold. Spørsmålet blir da om kontrollen er god nok.

Norges Guideforbund er klare til å sitte ned med aktørene på markedet for å finne løsninger på den mangelen det er på guider med godkjent opplæring og utdanning, og bistå i utarbeidelse av rettningslinjer for lønns og arbeidsforhold i bransjen. I den oppgangsperioden vi er inne i trenger ikke norsk reiseliv et rufsete rykte basert på utnytting og dårlige tjenester.

Kristian Bredby

Leder Norges Guideforbund.

Faksimile Romsdals Budstikke (Foto: Privat)
Faksimile Romsdals Budstikke (Foto: Privat)
Faksimile Romsdals Budstikke (Foto: Privat)