Nytt fra Harstad

Det er snart 10 år siden forrige NGF - landsmøte her i Harstad, og det har da skjedd noe på turist - og opplevelsesfronten! Byen har vokst med mer enn 2.000 innbyggere, så nå er vi ca. 24.600 innbyggere.

Juni 2015

Noe av veksten kom fordi Harstad og Bjarkøy kommuner ble sammenslått for 1½ år siden, og da vokste vi plutselig med ca. 600! En virkning av det var også at stat og fylke trådte til med en del millioner til tunnel og broforbindelser til Bjarkøy og Sandsøy, slik at det nå blir betydelig enklere å besøke flott natur og kystlandskap ut mot havet fra Harstad. Utallige store øyer, holmer og skjær, stort fuglefjell, masse fine fiskemuligheter, og hjemstedet til Tore Hund som var Olav den Helliges drapsmann i slaget på Stiklestad. Så virkelig historisk grunn på Bjarkøy.

Ytterst i Bjarkøyskjærgården er det utviklet et særpreget turisttilbud – Valhall på Meløyvær, ytterst i Bjarkøyskjærgården. Her kan man bli med på Havørnsafari, Hvalsafari, fuglefjellbesøk, fiske etter torsk, kveite, skalldyr og andre delikatesser, og også besøke et av landets mest moderne kystartillerifort, som ble nedlagt straks det var fullført.

I tillegg til ærverdige Anna Rogde, verdens eldste seilende tomastede skonnert, så har turbåten Strønstad nå også fått hjemmehavn her i Harstad. Strønstad ble bygget rundt 1970 som kombinert ferge og lokalbåt til bruk i Vesterålen, men etter noen år tatt ut av drift og bygget delvis om til turistformål med plass til mer enn 100 passasjerer og lugarplass til ca. 50. Stort dekk for fiske og festlige sammenkomster, tønne i masten for hvaltitting osv. En svært anvendelig båt som vi tror vil få mye å gjøre her.

Nordlysturisme har de senere årene hatt enormt oppsving i Nord-Norge, og vi i Harstad har også hevet oss med på den trenden. Det flys hver vinter inn mange laster med Japanske turister som vil oppleve nordlyset, og gjester fra mange andre land kommer også hit, bl.a. med hurtigruten. Cruisebåter har startet seiling til Nord-Norge også vinterstid - det bare øker på! Firmaet Aktive Events i Harstad har satset på nordlyssafari her, med observasjonshytte oppe på Sollifjellet, øverst i alpinbakken, og Røkenes Gård er også i gang med slike tilbud. Et av de beste stedene å se nordlys på er forøvrig i området rundt Olaåsen Gård.

Trondenes Historiske Senter er i siste fase av planlegging for å bygge kopi av vikingeboplass på Trondenes, med Hov og andre bygninger. Det passer jo godt på Trondenes som har så rik historie fra vikingetiden, og hvor Nord-Norges første lille trekirke ble bygget på stedet hvor man mener et hov stod tidligere, og på samme sted hvor ærverdige Trondenes Kirke nå står.

Så som dere skjønner så har tiden absolutt ikke stått stille her! Vi utvikler oss!!

Børge Larsen

Juni 2015