Guidesituasjonen i Oslo
Hva skjer med guidesituasjonen i Oslo?
Vi er Godkjente Oslo-guider: - Vi stiller opp for byen – nå må byen stille opp for oss!
På foto til venstre: Elisabeth Vestli, Oslo Guideforening – St.Hallvard Leder. Til høyre: Marit Berg Johansen (Foto: Arild Eugen Johansen).
Reiselivsnæringen i Oslo er en av byens største vekstnæringer. En cruisepassasjer på besøk i Oslo legger igjen omkring 1100 kroner, i følge oslohavn.no
Vi brenner for at Oslo skal ha et profesjonelt reiseliv. Dette er av felles interesse for byen, kommunen, museene og reiselivsnæringen.
Godkjente Oslo-guider er viktige aktører i byens reiseliv. Vi trenger profesjonelle guider.Mange godkjente guider i Oslo er svært bekymret for utviklingen. Vi mener situasjonen er alvorlig. Det ligger an til at vi godkjente guider vil miste mange oppdrag framover.
Et nytt selskap Nordic Gateway AS er etablert i Norge. Firmaet satser på cruisemarkedet og skal utdanne egne guider.
I Oslo vil selskapet trolig bruke egne guider ved 29 cruiseanløp.
Disse guidene vil ha en minimal utdanning for å guide i Norges hovedstad. De skal bare følge et nettbasert kurs og et fem dagers kurs på stedet.
Færre cruiseanløp.
Dette skjer samtidig som det er nedgang i antall cruiseanløp til Oslo.I 2011 var det 173 anløp.I 2012 var det 166 anløp. Siden da har det vært nedgang i antall cruiseanløp. I år er det ventet 105 anløp.Til sammenligning har Geiranger 178 anløp i år. Mens lille Hellesylt har 113 anløp.Konkurransen er sterk. Oslo konkurrerer med 50-60 andre havner i Norge og Baltikum, i følge Oslo Cruise Network.Poenget er at Oslo må levere kvalitet også i en tid da antall anløp til Oslo går ned.
Hvordan blir en Godkjent Oslo-guide?
Oslo kommune har ved Oslo-guide utvalget utarbeidet en egen Kravspesifikasjon for godkjenning som Oslo-guide.
Godkjente Oslo-guider har fulgt et 200 timers kurs som bygger pådenne Kravspesifikasjonen. Kurset går over to semestre (høst/vår) og fører fram til Oslo kommunes tredelte eksamen for Godkjenning som Oslo-guide, en fem timers skriftlig eksamen uten hjelpemidler. I tillegg må kandidatene fullføre to ulike muntlige eksamener.
Det er Oslo kommune som er ansvarlig for gjennomføringen av eksamenen som kvalifiserer til godkjenning som Oslo-guide. I praksis skjer dette gjennom Oslo-guide utvalget.
Etter bestått eksamen, vil vi motta en guide-nål med Oslos logo, og vi bærer et ID-kort med ordførerens signatur. Påkortet står det ”authorized guide Oslo”.
Som nevnt er vi godkjente etter en omfattende utdanning og eksamen. Men i lovens forstand er ikke dette en formell autorisasjon. Vi er ikke formelt autorisert på linje med leger og sykepleiere. Bransjen har etterspurt en formell autorisasjonsordning av myndighetene i flere år og det er påhøy tid åfåpåplass en slik ordning.
Dette er formalisert i mange europeiske land og hovedsteder. I praksis betyr det at bare autoriserte guider har rett til å guide i byene og i museene. Dette bør ogsåsnarest mulig innføres i Norges hovedstad.
Bruk av ”ikke godkjente”-guider i Oslo gjelder ikke bare for cruisenæringen. De siste årene har vi registrert at flere turoperatører bruker ”ikke godkjente”-guider. Dette er en økende tendens. Derfor er det svært viktig åinnføre en ordning for åsikre en god kvalitet når man som guide skal representere hovedstaden.
Krever kvalitet
Sightseeing-turene som turistene kjøper ombord i skipene er relativt dyre.
En klassisk og populær tur i Oslo er bysightseeing, guiding i Vigelandsanlegget og Vikingskipsmuseet. I tillegg vil mange besøke Holmenkollen, Fram, Kon-Tiki, Nasjonalgalleriet, Oslo Rådhus og Norsk Folkemuseum.
Gjestene våre forventer dyktige og kunnskapsrike guider.
Som erfarne guider vet vi hva dagens turister krever. Derfor har vi som er godkjente Oslo-guider et klart råd både til Nordic Gateway As og andre turoperatører.
Det må satses pååbruke godkjente Oslo-guider.Vi har mange års erfaring med åguide passasjerer fra ulike skip. Vi har lokal kunnskap som turistene etterspør og forventer. Vi er ogsåkvalifisert i åguide påspråkene til gjestene som er ombord. Det kan være tyskere, italienere, spanjoler, russere, amerikanere og dansker.
Vårt klare råd er basert pålang erfaring og kunnskap om bransjen i hovedstaden.
Støtt oss!
Vi ber Visit Oslo, Visit Norway, Oslo kommune, ordfører, bystyret, byrådet, museer, Frognerparkens venner, Oslo havn KF, Oslo Cruise Network, reiselivsbransjen og andre aktører om åta tak i saken.
Vi har alle en felles interesse avåha et profesjonelt reiseliv i vår kjære hovedstad.
Vi ber om at dere vil engasjere dere i saken.
Som godkjente guider utfordrer og oppfordrer vi alle aktører til åstøtte oss som er godkjente guider.
Vi er ambassadører. Vi som er godkjente Oslo-guider jobber både for byen og kommunen. Vi har en vertskapsrolle og vi representerer byen.
Men vi er ikke ansatt i kommunen. Vi er heller ikke ansatt i Oslo Guideservice AS eller i Oslo Guidebureau AS. Disse to firmaene formidler oppdrag til godkjente guider til firmaer, foreninger og privatpersoner: Bruk oss godkjente guider! Ta kontakt med Oslo Guidebureau AS eller Oslo Guideservice AS. Det arrangeres for eksempel byvandringer hele året.
Vi kan tilby guiding påmange forskjellige språk, og foreningen har 220 godkjente Oslo-guider.
Vi stiller opp for vår kjære hovedstad, i tykt og tynt, i sol og regn. Nå må i få all mulig støtte og drahjelp i denne viktige saken.
Elisabeth Vestli, Oslo Guideforening – St.Hallvard Leder